32 asiaa, mitä tehdä, kun on tylsää

 



Minulla on todella harvoin tylsää. Silloin, kun olen "tylsistynyt", olen yleensä todellisuudessa uupunut - haluan tehdä jotain, mutta saatavilla oleva aivokapasiteettini ei riitä mihinkään ja turhaudun. Mutta näitä hetkiä on onneksi harvassa, ja yleensä keksin aina jotain tekemistä.

Joten miksi en jakaisi ideoitani teille, joilla on juuri nyt tylsää! (Tai jotka olette tulleet, koska saitte ilmoituksen uudesta blogijulkaisustani.) Olen kerännyt ajan saatossa listaa ideoista, mitä tehdä, kun ei vaan saa mitään ideoita. Sairaana, ajatukset jumissa, puhelin hajonneena - syitä on monia, miksi ehkä juuri nyt mikään tekeminen ei nappaa, mutta tiedän, miten turhauttava tunne se on. Toivottavasti näistä ehdotuksista löytyy jotain apua!

1. Sanuli

Sanuli on nettiselaimessa pelattava sanapeli, jossa pelaajan on arvattava viisikirjaiminen suomenkielinen sana. Vihreä kirjain tarkoittaa, että kirjain on oikein ja oikealla paikallaan. Keltainen tarkoittaa, että kirjain on oikein, mutta väärässä kohdassa sanaa. Pelaajalla on kuusi arvausmahdollisuutta.

Päivän sanan avulla tästä on helppo tehdä jopa jokapäiväinen rutiini!

Oma taktiikkani on valita ensimmäiseksi sana, joka koostuu viidestä eri kirjaimesta, kuten kahvi tai reuna - tällä saa maksimoitua heti alussa arvattujen kirjainten määrän.

2. Kokeile uutta reseptiä

Hae kaupasta tarpeet uuteen ruokaan tai improvisoi jotain kaapeista löytyvillä tarpeilla! Esimerkiksi MyFridgeFoodin (englanniksi) avulla voi hakea reseptejä sen mukaan, mitä kotoa tällä hetkellä löytyy.

Aina ruokakokeilujen ei tarvitse olla monimutkaisia tai aikaavieviä. Esimerkiksi mukibrownie mikrossa on ohje, jonka löysin vuosia sitten (alun perin englanniksi, ihanaa että tämä löytyy nykyään myös suomeksi käännettynä), kun oli vaikea päivä ja etsin jotain helppoa herkkua, jota varten ei tarvitsisi lähteä erikseen kauppaan. Voin suositella lämmöllä!

3. Kuuntele musiikkialbumi

Ja nimenomaan alusta loppuun järjestyksessä. Ainakin itselläni tulee kuunneltua paljon musiikkia sekaisin soittolistoista, joihin olen koonnut suosikkikappaleitani. Mutta silloin tällöin tekee hyvää vain istua alas tai lähteä kävelylle, laittaa jokin albumi soimaan ja kuunnella se läpi ihan ajatuksen kanssa ilman, että tekee samalla jotain muuta.

Omia lempialbumeitani, joita olen tykännyt kuunnella viime aikoina alusta loppuun, ovat esimerkiksi Happoradion Puolimieli, Jon Bellionin The Human Condition ja Vylet Ponyn Queen of Misfits.

4. Lue Wikipedia-artikkeleita

Jos joltakin nettisivulta ei lukeminen lopu, niin se on Wikipedia - kirjoitushetkellä suomenkielisestä Wikipediasta löytyy huikeat 565 880 artikkelia! Etsi tietoa jostakin itseäsi kiinnostavasta aiheesta, tai klikkaa Satunnaista artikkelia.

Jos pää lyö tyhjää, voin suositella esimerkiksi Luetteloa yleisistä harhaluuloista (englanniksi) tai Luetteloa internetilmiöistä. Vanhoista ilmiöistä puheen ollen...

5. Etsi vanhoja asioita

YouTube on pullollaan vanhoja TV-mainoksia ja lastensarjatunnareita, joiden parissa itselläni ainakin vierähtää nopeasti tunti tai pari. Ja googlaamalla esimerkiksi "vanhat jäätelöt", "kinder lelut" tai "kuvaviesti mainos" löytyy paljon mielenkiintoisia kuvia menneiltä vuosilta! En tiedä teistä, mutta minusta on aina välillä mukavaa nostalgisoida tällaisia vanhoja juttuja nuoruusajoilta.

6. Pelaa Windows-pelejä

Muistatteko tietokoneen valmiiksi asennetut pelit, kuten pasianssin tai miinaharavan? Nykykoneissa näitä pelejä ei välttämättä enää löydy, mutta niitä voi edelleen pelata netissä! Wikipediassa on lista Windowsin mukana tulleista peleistä (englanniksi), josta voi käydä katsomassa pelejä muistinvirkistykseksi. Jos googlaa esimerkiksi solitaire (pasianssi) tai minesweeper (miinaharava), pelejä voi pelata suoraan Googlen hakukoneessa!

7. Puhelimen siivous

Ajan saatossa puhelimeen kertyy helposti kaikkea sellaista, mitä ei tarvitse enää. Valokuvia ja videoita, käyttämättömiä sovelluksia, tarpeettomaksi jääneitä yhteystietoja... Kaiken turhan sisällön läpikäyminen vie oman aikansa, joten puhelimen siivous sopii hyvin sellaiseen hetkeen, kun ei ole muuta tekemistä.

8. Katso informatiivinen video

YouTuben ihmeelliseen maailmaan saa helposti upotettua loputtomia tunteja. Mutta jos on vaikeuksia keksiä katsottavaa, ehdotan informatiivisia videoita! Aiheita on loputtomiin, ja YouTubesta löytyy niin muutaman minuutin infopläjäyksiä kuin pidempikestoisia analyyseja.

Jos englannin kieli on hallussa, voin suositella esimerkiksi videoita The Sims-pelien historiasta, manipuloinnin merkeistä Kaksin karkuteillä-elokuvassa, WoWin ja Blizzardin noususta ja laskusta tai Undertalen musiikista. Jos taas kaipaa suomenkielistä sisältöä, esimerkiksi Aleksi Rantamaa on tehnyt napakoita faktavideoita monenlaisista aiheista ja Pavlovin Rotat ovat tehneet lukuisia Real Talk-videoita.

9. Opettele jokin yksinkertainen taito

Opettele esimerkiksi napsauttamaan sormiasi, viheltämään tai vaikka seisomaan käsilläsi. Eiväthän nämä taidot ole kovin hyödyllisiä, mutta saa niillä ajan kulumaan... ja onhan se palkitsevaa, kun viimein onnistuu!

10. Korjaa jotain...

Aika usein kotoa löytyy jotain korjattavaa. Löysä ovensarana, irronnut nappi, törröttävä naula... Tylsänä hetkenä on hyvä tarttua hommaan, jolle ei muulloin tahdo löytyä aikaa (tai mielenkiintoa).

11. ...tai siivoa jotain, mikä yleensä jää siivoamatta

Tietokoneen näppäimistö, teippaamattomat vanhat paristot, villiintynyt johtomeri, valonkatkaisimet ja ovenkahvat, kuiva-ainekaapin vanhentuneet tuotteet, pakastin... Koti on täynnä siivouskohteita, jotka jäävät usein huomiotta. Myös näistä löytyy hyvää tekemistä tylsään hetkeen, etenkin, kun laittaa samalla taustalle mieluisaa musiikkia tai vaikka podcastin pyörimään!

12. Tutki vieraita maita

Tutki paikkoja Google Mapsin avulla! Niin lapsuudenmaisemat kuin kaukaiset ulkomaat ovat vain muutaman hiirenklikkauksen päässä.

Hylätyistä paikoista kiinnostuneena voin suositella esimerkiksi Japanissa sijaitsevaa Hashima-saarta. Street view-näkymässä on mukava kulkea pitkin saaren autioita, rapistuneita katuja. Lisätietoja Hashiman menneisyydestä löytyy esimerkiksi Wikipediasta.

Myös GeoGuessrilla on hauskaa arvailla, minne päin maailmaa päätyy (mutta karttapelistä löytyy nykyään rajallinen ilmaisversio ja monet ominaisuudet ovat siirtyneet maksumuurin taakse).

Jos oikein innostut, niin...

13. Suunnittele matka

Valitse kohde ja suunnittele, miten kuljet, missä yövyt, missä kohteissa aiot käydä... Tämä voi olla puhdasta unelmointia tai realistista suunnittelua tulevaa varten. Ehkä matkalla voi olla teema, kuten erilaisten ruokapaikkojen kokeilu. Tai entäpä jos haastat itsesi käymään jossain mahdollisimman pienellä budjetilla?

14. Pelaa tavupeliä itseksesi tai jonkun kanssa

Tavupelissä on keksittävä sana, joka alkaa samalla tavulla, mihin edellinen sana on päättynyt (esim. lappu - pulu - lupa - pari). Samaa sanaa ei voi käyttää kahta kertaa. Tätä voi pelata ajatustasolla itsekseen tai vaikka kaverin kanssa automatkalla.

15. Listaa katsomiasi elokuvia...

...tai animea, tai lukemiasi kirjoja... Listaussivustoja on paljon, mutta myös perinteinen kynä ja vihko tai muistikirja käyvät tähän tarkoitukseen. Itse käytän ICheckMovies-sivustoa elokuvien listaamiseen ja MALia animea varten. Lukemani kirjat olen kuitenkin kirjoittanut yläasteiästä asti yhteen samaan vihkoon, ja välillä on mukavaa selailla sen sivuja ja katsella, mitä sitä onkaan tullut luettua missäkin vaiheessa elämää.

16. Taittele paperista

Taittele lennokki, origami, tai vaikka paperikirppu! En muista, millä nimellä paperikirppu kulki meillä ala-asteen aikaan, mutta niitä käytettiin ennustukseen ja luukuista löytyi vastauksia, kuten "kyllä", "ei", "joskus", "älä unta näe!" ja niin edelleen. Joku taisi myös piirtää paperikirpulleen silmät, jolloin aukeava osa esitti suuta ja paperikirppua pystyi käyttämään käsinukkena.

17. Kerää tavaraa kiertoon

Aika usein kotoa löytyy jotain, mistä voisi luopua. Pieneksi käyneitä vaatteita, hajonnutta elektroniikkaa, miljoona lahjaksi saatua mukia... Kerää tavaraa kierrätykseen, myyntiin tai hyväntekeväisyyteen! Jos kasaat kaiken esimerkiksi pahvilaatikkoon ulko-oven eteen, ne on helpompi muistaa myös viedä eteenpäin.

18. Katso elokuvan kommenttiraita...

...tai poistettuja kohtauksia, tai kuvakäsikirjoituksia! Minua surettaa tänä suoratoiston vallankumouksen aikana, ettei suoratoistopalveluihin ole ladattu DVD:iden mukana tulevia herkkuja. Onneksi YouTubesta löytyy ainakin jonkin verran elokuvien taustakamaa!

Esimerkiksi Zootopiassa on paljon mielenkiintoisia poistettuja kohtauksia. Ja elokuvan Up alun osuudesta on saatavilla video, jossa näytetään yhtä aikaa sekä kuvakäsikirjoitus että lopullinen versio.

Ai niin, ketkä muistavat animaatioelokuviin vasta varten tehdyt mokat? Niitäkään ei taideta tehdä enää...

19. Selaa teksti-TV:tä

Silloin kun minä olin nuori, ainoa tapa tarkastaa tulevat TV-ohjelmat (lehden lisäksi) oli avata teksti-TV ja suunnata sivulle 300 ja siitä eteenpäin. Joskus tylsinä hetkinä tuli selattua muutakin teksti-TV:tä, ja välillä sieltä onnistui löytämään varsin... mielenkiintoisia sivuja.

Teksti-TV löytyy vielä nykypäivänäkin televisioista, mutta sitä voi selata myös verkossa.Teksti-TV:n selaamiseen saa upotettua ainakin pienen hetken... tai jos teksti-TV:n historia kiinnostaa, siitä löytyy artikkeli Wikipediassa.

20. Venyttele tai joogaa

Pienikin liikkuminen tekee hyvää, joten tylsänä hetkenä on hyvä laittaa keho kevyesti liikkeelle. Katso joogaliikkeitä netistä tai venyttele ihan fiiliksen mukaan. Esimerkiksi 5 minuutin toimistojooga on sellainen, minkä saatan tehdä, kun keskittymiseni katkeaa ja tarvitsen tauon senhetkisestä tekemisestäni.

21. Katso video jostakin pelihaasteesta...

Yleisin haaste taitaa olla speedrun, jossa videopeli pyritään pelaamaan mahdollisimman nopeasti läpi, mutta erilaisia haasteita on loputtomasti. Niille on jopa omia pelitapahtumia, kuten GDQ (Games Done Quick). Ehkä YouTubesta löytyy speedrun tai kuolemattomuushaaste suosikkipelistäsi?

Voin suositella esimerkiksi Wiin Punch-Out!! peliä sokkona (siis ihan side silmillä) tai animaatiovideota Breath of the Wildin speedrunista. Myös esimerkiksi Nuzlocke-animaatiot ovat viihdyttäviä, sillä niissä pyörtyvä Pokémon lasketaan kuolleeksi, mikä tekee pelistä huomattavasti haastavamman.

22. ...tai kokeile itse videopelihaastetta

Oletko koskaan yrittänyt vetää jotakin suosikkipeliäsi läpi kuolematta? Tai onko sinulla jäänyt jokin videopeli pölyttymään niukin naukin sataprosenttisesti läpäisemättä? Netti on täynnä pelihaasteideoita, mutta voit myös keksiä itse omat sääntösi. Haasteita on mukava kokeilla, ja ne antavat vanhoille videopeleille yllättävää uudelleenpeluuarvoa.

Itse olen yrittänyt Pokémon Nuzlockea pari kertaa, mutta en ole ikinä saanut aikaiseksi pelata niitä loppuun... Ne kuitenkin tarjosivat mukavaa viihdykettä oman hetkensä!

23. Kirjoita postikortti tai kirje

Milloin viimeksi olet lähettänyt jollekin terveisiä postikortin tai kirjeen avulla? Kirjoita tutulle, itsellesi tulevaisuuteen tai vaikkapa täysin tuntemattomalle ihmiselle! Sujauta ilahduttava postikortti kirjaston kirjan väliin, tai lähetä terveisiä ventovieraalle jonnekin päin maailmaa Postcrossingin avulla.

24. Kokoa palapeli

Tai jos palapelit eivät kiinnosta, kokoa pienoismalli tai vaikka jotain Legoista! Toki tämä vaatii, että tarpeet löytyvät kotoa tai käyt kaupassa. Palapelin rakentaminen on todella rentoa puuhaa ja kun siihen pääsee vauhtiin, hommaa ei meinaa enää malttaa lopettaa!

25. Vaihda järjestystä

Järjestele figuurihylly, työpöytä tai jopa kokonainen huone uusiksi! Vaihtelu virkistää ja samalla voi vähän pyyhkäistä pölyjä useamman vuoden takaa.

26. Rakenna maja...

...tai pehmoinen pesä tyynyistä, huovista ja pehmoleluista. Majan saa viritettyä näppärästi esimerkiksi heittämällä pöydälle peiton ja sujauttamalla patjan tai muita pehmikkeitä pöydän alle. Pöytälamppu tai sähkökynttilät luovat mukavaa tunnelmaa hämärään piiloon, jossa on hyvä katsella leffaa, kuunnella musiikkia tai ottaa torkut.

27. Notpron

Notpron on vuonna 2004 luotu nettisivun muotoon rakennettu pulmapeli. Vuoteen 2020 mennessä vain 100 kävijää yli 20 miljoonasta on läpäissyt kaikki tasot, joten ratkottavaa riittää.

Olen yrittänyt läpäistä Notpronia pariin kertaan - muistaakseni läpäisin ajan saatossa useamman kymmenen tasoa, ennen kuin jäin lopulta jumiin. Mielestäni Notpron on äärimmäisen kiehtova ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! En halua paljastaa liikaa, mutta suosittelen, että kirjoitat johonkin talteen kaikki löytämäsi tasot ja salasanat - voit tarvita niitä myöhemmin.

28. Katso musiikkivideoita

Musiikkivideot ovat mukava tapa kuunnella musiikkia ja nauttia samalla upeasta visuaalisesta taideteoksesta. Joskus musiikkivideot voivat yllättää ja olla jotain aivan muuta, mitä kappaleelta olisi voinut odottaa!

Itse rakastan erityisesti animoituja musiikkivideoita. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi sellaisiin animaatiomusiikkivideoihin kuten Pokémonin erikoismusiikkivideo GOTCHA!, Knights of the Light Tablen tekemät musiikkivideot Magnum Bullets ja Starlight Brigade, Siamesin The Wolf, Mr. FEAR tai NO LULLABY, Lone Digger tai Ghost (jonka tarina on sittemmin jatkunut usean videon verran lisää).

29. Käy jossain, missä et ole ikinä käynyt

Käy toisella paikkakunnalla tai tutustu oman kotikunnan nähtävyyksiin! Olisiko lähistöllä jotain kahvilaa tai liikettä, jossa et ole ennen käynyt? Tai tutustu netissä paikallisiin luontopolkuihin ja nuotiopaikkoihin, joihin voisit tehdä päiväreissun. Joskus pelkkä päiväkävely vieraassa korttelissa voi olla pieni pala seikkailua!

30. Lähde keräämään roskia

Ikävä kyllä roskaaminen on edelleen yleinen ilmiö, etenkin suosituilla lenkkipoluilla ja puistoissa. Roskien keräämiseen riittää periaatteessa hyvät muovikäsineet ja roskapussi, mutta kirjastoista voi myös lainata mukaan roskapihdit, mikä helpottaa roskien poimimista. Tämä on myös hyvä aktiviteetti kaveriporukalle!

31. Selaa kansalaisaloitteita

Kansalaisaloitteet ovat yksi helpoimpia matalan kynnyksen tapoja vaikuttaa. Kansalaisaloitteen tukeminen vaatii ainoastaan vahvan tunnistautumisen, eikä sitä varten tarvitse lähteä erikseen mihinkään tai täyttää mitään monimutkaisia lomakkeita. Aika usein aloitteista löytyy jotain, mille haluaa antaa äänensä ja edistää hyvää asiaa!

32. Wayback Machine

Wayback Machine on nettisivuarkisto, johon voi tallettaa ja jossa voi selata nettisivujen vanhoja versioita. Hakupalkkiin voi kirjoittaa tai kopioida nettisivun linkin ja tarkastella, millaisia versioita nettisivusta on talletettu. Tämä on oikea nostalgian aarreaitta, mutta myös valtava kätketyn tiedon lähde!

Itse olen tarkastellut hiljattain esimerkiksi Hopeanuoli.comin vanhoja versioita ja edesmennyttä YleX:n sivua.

Olen myös yrittänyt löytää vanhoja nettisivuja, jotka muistan vain hämärästi - yhdessä saattoi hoitaa virtuaalilemmikkiä, pelata pelejä ja syöttää sanoja piirroskoneeseen, joka silppusi ne dramaattisesti, toisella sosiaalisella alustalla kävijät saattoivat luoda 3D-avatareja ja laittaa ne tanssimaan... mutta muistoni ovat liian hatarat enkä ole onnistunut selvittämään, mitä nuo kyseiset sivut olivat.

+33. Älä tee mitään

Joskus on hyvä olla tekemättä mitään. Aivomme tarvitsevat tylsyyttä. Nykyään on äärimmäisen helppoa syöttää aivoille jatkuvasti lisää ja lisää ärsykkeitä, kun älypuhelimet ovat tuoneet internetin ja sosiaalisen median ulottuvillemme. Kun viihdykkeet ja viimeisimmät uutiset ovat parin sormenpyyhkäisyn päässä, tylsyyttä voi olla vaikeaa sietää - mutta sitä voi myös opetella uudelleen.

Mukavia tylsyydenhetkiä!



Kommentit

Lisää luettavaa

Olen...

Vuoden 2024 alku

Blogging 2023